Giver stramme kindbånd problemer, og skal de løsnes eller ej? Ny forskning kommer med et bud på, hvordan man vurderer det.
Tisser dit store barn stadig i sengen om natten? Så bør du måske undersøge, om problemet i virkeligheden er forkert vejrtrækning eller et stramt tungebånd.
Der findes masser af evidens for, at et klip af tungebåndet har effekt på eksempel ammevanskeligheder, udtaleproblemer og forstørrede mandler. Problemet er, at evidensen ikke er af høj kvalitet, og lægerne derfor har svært ved at bruge erfaringerne i praksis.
Lægerne kunne ikke forklare, hvorfor Stines datter kastede voldsomt op flere gange om dagen og ikke kunne hverken amme eller spise fra flaske. Deres løsning var at give det tid. I stedet fandt Stine selv hjælpen i Holland.
Spændinger, hovedpine og svært ved at tale. Anette troede, hun var hypokonder eller bare havde trukket nogle dårlige, genetiske kort. Efter mange år med smerter fik hun fik klippet sit tungebånd og oplevede, at livet pludselig blev lettere.
Nogle gange gør man mere skade ved blot at se tiden an og lade børn leve med smerterne frem for at klippe et stramt tungebånd. Det mener den amerikanske børnetandlæge Dr. Kotlow.
Tilstrækkelig vægtstigning er ikke det samme som normal vægtstigning. Babys vægt bør ikke alene være afgørende for, om tungebåndet skal klippes, siger amerikansk ekspert i tungebånd.
Mange forældre får at vide, at et stramt tungebånd ikke har noget at gøre med, om deres barn oplever problemer med at spise. Men det har det i høj grad, mener ekspert i spisevanskeligheder, Megan Musso.
Sigrið ville ikke acceptere, at hendes datter slugte luft konstant, så hun tog til Holland og fik klippet tungebåndet, selvom de danske fagpersoner ikke mente, et klip ville ændre noget.
Ofte skyldes ammeproblemer det stramt tungebånd, og mange gange behøver læbebåndet end ikke at blive klippet. Lær at spotte forskellen på, hvornår problemerne skyldes tungebåndet fremfor læbebåndet.